Romana


PARIA COMUNEI MADARAS, JUD. MURES
PREZENTARE LOCALA

              Suprafata de extravilan a comunei este de 2320 ha, iar cea de intravilan de 130 ha. Principalul parau este Comlodul, care curge la 1km distanta de asezare, celelalte doua parauri-cu debite mai mici, care izvoresc din dealurile din nord si sud se unesc la capatul din vest a comunei revarsandu-se in Comlod. Terenurile sunt corespunzatoare agriculturii. Suprafetele sunt cultivate de regula cu cereale, sfecla de zahar, floarea soarelui, tutun, plante furajere.
             Documentele care atesta existenta asezarii inca din secolul al XIII-lea, provin din anul 1332.  Pe vremuri locuitorii comunei erau iobagi , tarani liberi si mosieri ca Bethlen, Mikes, Borsos Tamas, Pataky, Orban. In dezvoltarea satului Madaras a avut o mare contributie Pataky Miklos, care impreuna cu sotia au pus bazele invatamantului in sat. In testamentul lor au lasat 341 iugare de teren pentru construirea unei scoli reformate. Acesta dorinta a lor a fost indeplinita prin construirea scolii intre anii 1901-1902, care poarta si astazi numele de Scoala Generala „Pataky-Agotha”.
             În 27 aprilie 2004 localitatea isi recastiga independenta si statutul de comuna, pe care a avut-o din vremuri, incepand sa recupereze din decalajul produs in dezvoltarea economica-culturala fata de celelalte comune, dupa o perioada de 36 de ani (1968-2004) ca sat component a comunei Band.
             In ultimii doi ani  s-au reparat si modernizat o parte din cladirile publice, s-au pietruit drumurile, s-au amenajat trotuare în centrul comunei, s-a asfaltat o lungime de 800m de drum comunal.
             In comuna exista inca un Punct farmaceutic si patru magazine mixte.
Principala sursa de venit a locuitorilor provine din valorificarea laptelui predat la punctul de colectare din centrul comunei.
             Se va pune accent pe modernizarea drumului comunal DC136, prin continuarea asfaltarii, pentru a facilita deplasarea la locurile de munca din orasul Tg.Mures a mai multor tineri si atragerea de potentiali investitori. 

Copyright Author - MindMagnet Software Romania - developed for KYO INC